Op maandagochtend 11 maart is een granaat uit de Eerste Wereldoorlog aangetroffen in een sloot in Voorburg. De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EOD) heeft het explosief later op de dag tot ontploffing gebracht op het Zuiderstrand van Den Haag.

Echt explosief
Rond elf uur ’s ochtends haalde een magneetvisser de granaat uit een sloot tussen de Westerlookade en Prinses Marijkekade, ter hoogte van een basisschool. Nadat hij het voorwerp op de kant had gelegd, alarmeerde hij de politie. Een specialist van het Team Explosieven Veiligheid (TEV) van de Politie kwam ter plaatse voor een eerste inschatting en bevestigde al snel dat het om een echt explosief ging, waarna de EOD werd opgeroepen.

Granaat uit 1915
De gespecialiseerde militairen van de EOD identificeerden de granaat als een Franse 95mm Brisant-granaat uit 1915, geproduceerd tijdens de Eerste Wereldoorlog maar hoogstwaarschijnlijk afgeschoten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volgens een EOD-expert was het een “flinke granaat” en zou een eventuele ontploffing op de kade mogelijk dodelijke gevolgen hebben gehad.

Ingegraven en knallen maar!
De EOD heeft de granaat onderzocht en vervolgens naar het Zuiderstrand bij Duindorp in Den Haag gebracht. Daar is het explosief ingegraven en tot ontploffing gebracht. Na de detonatie zijn de granaatscherven opgeruimd en is het gebied weer veilig verklaard.