Op zaterdag 13 april is het zover: het Erfgoedpodium Leidschendam-Voorburg organiseert de jaarlijkse Erfgoeddag. De festiviteiten beginnen om 11.00 uur met de officiële opening van de pomp in de Herenstraat in Voorburg door burgemeester Martijn Vroom. Dit markeert het startsein voor een dag vol activiteiten voor jong en oud.

Erfgoedpodium
Het Erfgoedpodium, een samenwerking tussen verschillende erfgoedpartners, streeft ernaar om inwoners en bezoekers kennis te laten maken met het rijke en veelzijdige erfgoed van onze gemeente. Dit jaar werken ze ook samen met de Historische Trekvaartdag en de opening van het toeristische vaarseizoen.

Schatten aan de Vliet
Op de Herenstraat zullen diverse organisaties, waaronder Stichting Mooi Voorburg, de Historische Vereniging Voorburg, de Archeologische Werkgroep, Molen de Vlieger en Stichting Erfgoed Prinses Marianne, u alles vertellen over hun activiteiten. Maak gebruik van de rondwandelingen, luister naar het carillon en maak om 14.00 uur een rondgang met Forum Hadriani. Ook in het Huygensmuseum op Hofwijck en langs de Herenstraat kunt u zich verder verdiepen in de rijke geschiedenis van de schatten aan de Vliet.

Molen De Vlieger
In de polder Essesteijn vindt u Molen De Vlieger, een ruim 400 jaar oude molen. Ervaar de schoonheid en voel de kracht van dit stukje oer-Hollands vakmanschap. Deskundige vrijwilligers leiden u rond op het molenerf en in de historische woning van de molen.

Ervaar de 17e eeuw rond de Sluis
Rond de sluis in Leidschendam zullen Vereniging Erfgoed Leidschendam en de Vrienden van de Dorpskerk informatie verstrekken over deze unieke historische locatie. Er is een 5D-presentatie te zien waarin u kunt ervaren hoe het gebied er in de 17e eeuw moet hebben uitgezien. Bij Houtzaagmolen De Salamander kunt u zien hoe deze houtzaagmolen stammen tot planken zaagt met behulp van windenergie.

Meevaren met de pakschuit
Pakschuit Nooitgedacht zal gratis pendeldiensten verzorgen tussen Voorburg en Leidschendam, waardoor u kunt genieten van het culturele erfgoed vanaf het water.