Ook dit jaar hebben woningeigenaren in Leidschendam-Voorburg opnieuw de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor isolatie en groendaken. Vorig jaar hebben zoveel woningeigenaren gebruikgemaakt van deze subsidieregeling dat de gemeente heeft besloten deze ook in 2024 beschikbaar te stellen. Het totale budget voor deze subsidie in onze gemeente is zelfs verhoogd tot € 750.000.

Nieuwe regels
Vanaf 3 april zijn er nieuwe regels voor het aanvragen van subsidie voor isolatie. Voor elke isolatiemaatregel wordt een vast bedrag per vierkante meter uitgekeerd. De gemeente beoordeelt de subsidie op dezelfde manier als het Rijk doet voor de ‘Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing’ (ISDE-subsidie). Je kunt beide subsidies combineren. Het grote verschil is dat je de subsidie van het Rijk pas achteraf kunt aanvragen voor duurzame maatregelen. De subsidie van de gemeente kun je vooraf aanvragen, dus voordat de werkzaamheden beginnen. Dit geldt ook voor het aanvragen van subsidie voor een groendak.

Isoleren scheelt in de portemonnee
Het isoleren van een woning resulteert in een verlaagd energieverbruik, wat leidt tot lagere energiekosten, wat gunstig is voor de portemonnee. Bovendien zorgt isolatie ervoor dat de woning warmer blijft in de winter en koeler in de zomer, wat bijdraagt aan fijnere leefomstandigheden. Een groendak vertraagt de afvoer van regenwater door het langer vast te houden, waardoor een meer gelijkmatige regenwaterafvoer ontstaat.

Wethouder Duurzaamheid Marcel Belt is voorstander van isoleren, zo zegt hij: “Het isoleren van je woning is goed voor een lager energiegebruik en daarmee het klimaat en je portemonnee. Als gemeente willen we graag onze inwoners stimuleren om hun woning te verduurzamen. Door de subsidie weer beschikbaar te stellen en zelfs te verhogen, kunnen nog meer inwoners hun woning isoleren of een groendak aanleggen. Op deze manier werken we samen toe naar een klimaatbestendige gemeente in 2050.”