Het college wil van de vooroorlogse buurt Voorburg-Noord noord een groene, veilige en toekomstbestendige buurt maken waar mensen prettig kunnen wonen. Daarom wilt het college niet alleen de riolering vervangen, maar tegelijkertijd ook de hele buurt vervangen.

De eerste keer
Voor deze plannen wordt €3,7 miljoen gevraagd aan de gemeenteraad. Het is de eerste keer dat de gemeente Leidschendam-Voorburg op zo’n grootschalige manier een buurt toekomstbestendig aanpakt.

Wethouder Marcel Belt is erg enthousiast over de plannen, zo vertelt hij: “Riolering moet gemiddeld eens in de 80 jaar worden vervangen. Dit heeft veel impact voor de omwonenden, de hele straat moet open. Door direct dan andere noodzakelijke en wenselijke werkzaamheden meteen mee te pakken, maken we werk met werk en hebben inwoners maar 1 keer te maken met overlast. Bovendien kunnen we samen met buurtbewoners een buurt creëren die bij hen past en die toekomstbestendig is tegen meer regen en droogte. Er moet plek zijn voor groen, water, spelen, vervoer én parkeren. Dat is soms een hele puzzel. Daarom maken we graag gebruik van de denkkracht en ervaringen van de mensen die in de buurt wonen en werken.”
Een grote opgave
Voorburg Noord-noord ligt tussen de Laan van Nieuw Oost Indië, de Van Alphenstraat en de Koningin Wilhelminalaan. Deze vooroorlogse buurt, gebouwd in de jaren ’30, heeft veel bebouwing en weinig openbare ruimte. De bestrating is op veel plaatsen verouderd en er is weinig groen. Meer groen is essentieel voor schaduw en verkoeling, het vergroten van de biodiversiteit en het opvangen van water.

Dit is belangrijk voor de toekomst, waarin we waarschijnlijk vaker te maken krijgen met hevige regenval, maar ook met warmere en drogere periodes. Veel bewoners van de wijk maken gebruik van het openbaar vervoer en de fiets, maar er is momenteel onvoldoende ruimte om fietsen in de openbare ruimte te parkeren. Ook kan de verkeersveiligheid op sommige plekken worden verbeterd en zijn speelplekken, zoals die op het Van Faukenbergeplein, verouderd. Bewoners hebben eerder al om een nieuwe, groenere ontmoetingsplek gevraagd.
De planning
De gemeenteraad besluit naar verwachting nog voor de zomer over het voorstel om direct met de rioleringsvervanging de buitenruimte in de hele buurt opnieuw in te richten. Als zij akkoord gaat en alles volgens planning verloopt, wordt er vanaf de zomer gewerkt aan de buurtvisie en het ontwerp.